Domowe przysmaki dla psa

D

Nowy Rok – nowe eksperymenty! Domowe przysmaki dla psa to doskonała alternatywa dla smaczków zrzucanych ze stołu. Puszka z psimi ciasteczkami, czy inne szałowe przekąski. Jak je zrobić samemu używając ulubionych składników Twojego psa? Sprawdź nasze 4 propozycje!

Domowe przysmaki dla psa: przekąski DIY

Pierwszoplanową zaletą samodzielnego robienia smaczków dla psa jest to, że… Doskonale wiesz, co się tam znajduje. Masz pewność, że nie zaszkodzą pupilowi, nie uczulą go czy po prostu, że polubi je ponad wszystko! 

Zdarza się, żę w przemysłowo produkowanych smaczkach dla psów znajdziesz barwniki czy konserwanty. Okazuje się też, że na liście składników takich przysmaków pojawiają się zbyt często także takie produkty, jak na przykład wzmacniacze smaku, cukier czy sztuczne aromaty. W przypadku Twoich własnych domowych przysmaków dla pupila – masz pewność, że 100% składników jest zweryfikowana przez Ciebie, a cały smaczek uwzględnia indywidualne potrzeby, wymagania i upodobania psa.

💡Ciekawostka💡

Twoje domowe przysmaki dla psa mogą opierać się tylko o naturalne składniki! W efekcie – są wyjątkowo zdrowe, smaczne i z pewnością dobrze tolerowane przez ciało Twojego pupila. Co więcej – takie samodzielne przygotowanie posiłków dla psa może stać się jednym ze stałych elementów opieki nad Twoim psem.

Co umieszczać w smaczkach dla psa?

W samodzielnym przygotowaniu przysmaków dla czworonożnego przyjaciela nie ma granic! W zasadzie wszystko możesz tutaj wrzucić. Oczywiście to, co uznasz za zdrowe i odpowiednie dla funkcjonowania Twojego psa. Pamiętaj jednak, żeby unikać zakazanych, niepotrzebnych czy toksycznych składników. Wyklucz z diety całkowicie czekoladę, alkohol, kakao czy winogrona i cukier. Poza tym – ogranicza Cię tylko wyobraźnia! 

Szeroki wybór produktów spożywczych daje Ci przecież niemal nieograniczone możliwości kreacji przepisów smaczkowych! Ważne jest jedno – byś mógł te składniki zblendować na ciasto i je upiec. Najpopularniejsze składniki, które pojawiają się w bardzo wielu przepisach to na przykład:

  • Ryby, np. tuńczyk
  • Twaróg
  • Mięso wołowe
  • Drób
  • Mięso mielone wołowe
  • Płatki owsiane
  • Serek śmietankowy
  • Marchew
  • Banany
  • Jajka
  • Szpinak
  • Mąka pełnoziarnista Jak przechowywać domowe przysmaki dla psa?

Zaletą takich przysmaczków jest przede wszystkim to, że nie zawierają konserwantów. Niestety, oznacza to także, że… Ciasteczka nie mają długiej daty ważności! Dlatego też, najlepiej przyrządzać małe porcje, które psiak zje względnie szybko. Niemniej – możesz podjąć się kilku kroków, by faktycznie zapewnić przysmakom najdłuższą trwałość.

💡Ciekawostka💡

Zasada jest tutaj bardzo prosta. Im bardziej suche są Twoje domowe psie przysmaki – tym dłużej utrzymują świeżość. Niestety, jeśli skusisz się na bardziej wilgotne smaczki – te mogą dużo szybciej pleśnieć. A tego koniecznie musisz unikać, ponieważ pleść jest toksyczna zarówno dla psa, jak i dla Ciebie.

Nowy Rok - nowe eksperymenty! Domowe przysmaki dla psa to doskonała alternatywa dla smaczków zrzucanych ze stołu. Puszka z psimi ciasteczkami, czy inne szałowe przekąski. Jak je zrobić samemu używając ulubionych składników Twojego psa? Sprawdź nasze 4 propozycje!
By jak najlepiej traktować swoje wypieki, możesz na przykład wykonać kilka kroków:
  • pozostawić ciasteczka do wysuszenia w piekarniku, z otwartymi drzwiami i temperaturą do 100 stopni,
  • nie pakować domowych wypieków dla psów od razu po ostygnięciu do puszki, warto dać im trochę odpocząć,
  • przechowywać ciasteczka w blaszanych puszkach lub torbach z tkaniny,
  • wybierać składniki z dłuższą datą przydatności.

Co ciekawe, domowe przysmaki dla psów nadają się do zjedzenia nawet do 4 tygodni! W lodówce ich trwałość się przedłuża nawet o kilka tygodni, ale pamiętaj – nie może dostać się do nich wilgoć! Zamrożone z kolei – możesz przechowywać nawet kilka miesięcy.

Domowe przysmaki dla psa – 4 przepisy od Zoodoptuj

Kochamy zwierzaki, wiecie o tym doskonale! Do psów mamy słabość, musimy to przyznać! Dlatego usiądź wygodnie i zrób listę tego, czego potrzebujesz do zrobienia nowych przysmaków. Przepisy nie wymagają ani specjalistycznych urządzeń, ani składników. Z kolei jeśli chodzi o samo przygotowanie – najłatwiej będzie Ci zaopatrzyć się przede wszystkim w blender i wałek do ciasta, który ułatwi Ci pracę.

Przepis 1 – Tuńczykowe smaczki 

Czas przygotowania + czas pieczenia: około 35 minut.

🥓Składniki:

1 jajo,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
pietruszka,
130 g płatków owsianych (ciekawostka: możesz wykorzystać też mąkę ziemniaczaną lub pełnoziarnistą!).

🔪Wykonanie:

Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj płatki owsiane lub mąkę w taki sposób, by ciasto było twarde, ale elastyczne, co pozwoli Ci uformować ciasteczka. Z gotowej masy zrób kuleczki lub ciasteczka dowolnej wielkości i wstaw do piekarnika z termoobiegiem na 150 stopni, na około 30 minut.
Uwaga! Czas pieczenia różni się w zależności od wielkości czy grubości przysmaczków. Pozostaw tuńczykowy przysmak do wyschnięcia.

Przechowywanie: w lodówce.

💡Ciekawostka💡

Większe ilości tych ciasteczek, których nie zużyjesz – przechowuj w suchym i zabezpieczonym miejscu w lodówce. To zdecydowanie przedłuży trwałość przekąsek.

Przepis 2 – Smaczki z mięsa mielonego

⌛Czas przygotowania + czas pieczenia: około 25 minut.

🥓Składniki:

1 jajo,
marchewka,
5 łyżek mleka,
2 łyżki oleju,
200 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego!),
3 łyżki oleju słonecznikowego,
pół banana,
120 g płatków owsianych,
+ 20 g sera do posypania.

🔪Wykonanie:

Wymieszaj wszystkie składniki do powstania elastycznego ciasta. Łyżką stołową uformuj kulki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem. Piecz ciasteczka przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostaw przekąski do wysuszenia, najlepiej na całą noc.

Przechowywanie: w lodówce.

Przepis 3 – serowe chrupki

⌛Czas przygotowania + czas pieczenia: około 35 minut.

🥓Składniki:

100 g sera żółtego,
100 g serka wiejskiego,
1 jajo,
1 łyżka oleju słonecznikowego,
50 g chleba chrupkiego pokruszonego  lub płatków owsianych,
+ odrobina wody, jeśli ciasto wyjdzie zbyt twarde.

🔪Wykonanie:

Wymieszaj składniki i uformuj małe kulki. Przełóż je na blachę z papierem do pieczenia i spłaszcz łyżką na małe krążki. Piecz ciasteczka w 180 stopniach przez około 25 minut. Pozostaw do wysuszenia, najlepiej na całą noc.

Przepis 4 – wątróbkowe ciasteczka z pasztetu

⌛Czas przygotowania + czas pieczenia: około 40 minut.


🥓Składniki:

125 g pasztetu z wątróbki,
1 jajo,
150 g serka wiejskiego,
5 łyżek oleju, najlepiej słonecznikowego,
+ mąka do posypywania.

🔪Wykonanie:

Wymieszaj wszystkie składniki, do powstania masy kremowej. Odstaw ciasto na około godzinę do lodówki. Rozwałkuj je na blacie oprószonym mąką do grubości około 1 cm. Jeśli ciasto jest zbyt mokre – dodaj więcej płatków. Wytnij lub pokrój domowe ciasteczka w kształty, jakie Cię interesują. Piecz przez około 30 minut w piekarniku w 150 stopniach. Pozostaw do wyschnięcia, najlepiej na całą noc.

🛑Ważne!🛑

Pamiętaj, by domowe ciasteczka były niewielkim dodatkiem do zbilansowanej diety. Nie mogą one stanowić większej części menu psa.

Domowe przysmaki dla psa - pomysł na prezent

Domowe przysmaki dla psa – pomysł na prezent

Takie domowe smakołyki dla psiaka są przede wszystkim proste, tanie i zdrowsze, niż te kupne! Z czasem nauczysz się, jakie składniki najbardziej lubi Twój pupil, a czego lepiej unikać. Kilka prób i będziesz mistrzem! Co ciekawe, domowe ciasteczka, są też doskonałym pomysłem na prezent dla czworonożnego przyjaciela! Idealne na Święta czy urodziny, a także na co dzień – na miłą niespodziankę.

O autorze

Dodaj komentarz

Fundacja Lead Group

Adres:
ul. 27 Stycznia 9
34-120 Andrychów

Dane rejestrowe:
KRS: 0000808099
NIP: 5512642052

Kontakt z nami:
fundacja@leadgroup.pl
(+48) 736-438-348